<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d8954844\x26blogName\x3dBrax+on+food\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dTAN\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://abrax.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dsv_SE\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://abrax.blogspot.com/\x26vt\x3d3251446694669132973', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

onsdag, mars 30, 2005

nödmat

Sempers färdiggjorda plättar, microvärmda med hjortronsylt. Det är grejor!

tisdag, mars 22, 2005

våren är här

Uteserveringarna på Malmös Lilla Torg är i full gång. Förra gången jag var där låg skridskobanan fortfarande kvar. Nu hänger det överdimensionerade påskägg i träden och att passera tvärs över torget görs inte utan att riskera värmechock. Varför glasar de inte bara in hela torget och lägger in värmeslingor i marken?

Tur att mitt favoritställe, Röda Kran, fortfarande inte fått ut sina stolar.

De sammanfattar torget väldigt fint i en intervju för Nöjesguiden:

Vad är Lilla Torg för er?

- Torget som aldrig är ett torg. Hälften av året är det bara uteserveringar och andra hälften det en isbana.

söndag, mars 20, 2005

gott nytt år

Idag firas det nya året, Noroz, in i Iran. Firandet är stort även i Malmö. Säkert är det totalparty på persiska krogen Aria borta på Lantmannagatan, men jag är för trött för att ta reda på det. Surfar istället in på sinbad.se

Muslimska ungdomars diskussioner om hurvida renskav är halal eller inte är alltid roliga. Pröva själv

torsdag, mars 17, 2005

skattkarta till vinland


I Santa Barbara vet man hur en slipsten ska dras. Någon klok PR-person har tagit en fram en vinkarta över våra antihjältars vinresa i Sideways.

onsdag, mars 16, 2005

vin + mat = sant


Idag besökte jag invigningen av Vin&Sprithistoriska museets utställning om vin och mat i kombination. Museet ligger ganska undanskymt uppe vid Norra Station i Stockholm och har en basutställning som känns allt annat än modern. Den tillfälliga utställningen är däremot väl värt ett besök. Att få titta på en videoinspelning från 1983 av programmet Vinprovarna är värt resan. Carl-Jan Granqvist sitter i full munskänksmundering, inklusive avsmakningskopp om halsen, i vinkällaren på Grythyttan och säger det vi aldrig kan glömma
Vilken doft! Som en nyriden häst och förmultnade lövhögar.
Sen går han vidare och erkänner vad de nyss provat
Vi har valt lite fräckt nog en Chateau Cheval Blanc 1955
Sen läggs det på en bildtext där vi kan läsa att Cheval Blanc är utgånget på systemet. Jo, nog är det fräckt alltid.

På tidigt 80-tal klassades det nästan som underhållning. Idag sker det varje fredagsmorgon i tv4 och ses som någon sorts konsumentupplysning. Svenskar på 2000-talet lyfter inte på ögonbrynet åt att viner sägs dofta petroleum, svettig häst eller kattkiss. Att den sen blir ännu mer innovativt och lättbegripligt när Sofia Mölstad börjar prata om blöta raggsockar och marmeladgodis, det kan vi bara hoppas att resten av vinsverige förstår och snappar upp.

tisdag, mars 15, 2005

stålmannens dessert


Så här ser kryptonitkakor ut. Fast här tror jag att fotograf Åsa vill att jag påpekar att detta är en obearbetad version av bilden och att kakorna egentligen är grönare. Notera hur opåverkad Wonderwoman är av kakorna. She could stand there all day.

måndag, mars 14, 2005

there is no such thing as a free lunch

or is there?

Idag åt jag gratis hela dagen. Fast så bra trodde jag inte riktigt att det skulle vara, så jag började morgonen med en skål müsli i sängen medan jag tittade på ett Buffy-avsnitt på datorn. Frukost nummer två åts på Bloom nära Mariatorget. Personen som bjöd heter Olle och kom med en strålande artikelidé som hållit min hjärna sysselsatt med att leta vinanekdoter resten av dagen.

Lunchen bekostades av ICA-Kuriren och frilansuppdragen serverades a part. Ska skriva mat både för vovve och man.

För att få middag var jag tvungen att ta mig över hela stan. Längst ut på Kungsholmen. Tack för det Arvid Nordquist. Fast då fick jag äntligen komma till Aptit . En fanastisk lokal byggd för att ta emot grupper som vill laga och äta mat. Det kallas aktiv matlagning.

Berringers Jerry Comfort, den inbjudna talaren, öppnade mina ögon för möjligheten att förändra all sorts mat så att den verkligen passar med vinet. Två utmärkta verktyg är citron och salt. You tequila it!

På Aptit lyckades jag med konststycket att dubbelt förolämpa Mikael Mölstad. Inte nog med att jag inte kände igenom honom. Så vad sysslar du med då? När han berättade vad han hette, föredrog jag att koppla samman honom med hans brorsdöttrar, som driver min favoritkrog Röda Kran i Malmö.
Ja, är det du som är Mikael. Då är du ju farbror till Sofia och Maria.
Att han är Sveriges ledande vinskribent kändes onödigt att påtala. Det är det säkert så många andra som säger. Fast jag ser fram emot hans samarbete med Gourmet. The white book. Sveriges bästa (?) krogguide.

white


I lördags bjöd jag på vit middag.
Kokoskakor och ingefärsmjölkshots
Glasnudelsallad i endivebåt med vitvinsvinägermarinerade vita bönor
Blomkåls- och kokossoppa med currybröd
Vit tryffelrisotto
Vitchokladpannakotta med färskt hallon

Massa vitklädda vänner, vit musik och vitt vin.

onsdag, mars 09, 2005

ätbart bidrag gav tröstpris


Vi vann! Eller nästan. Tidningen Ingmar gav Karin och mig ett tröstpris för vår smarriga pepparkaks-Ingmar. Nu undrar jag bara hur de vet att den är smarrig. De har väl inte ätit upp Ingmar?

tisdag, mars 08, 2005

druvkampens vinnare

Och hur gick det i druvorna kamp undrar ni kanske.
Zinfandeln blev som förväntat en värdig vinnare. Stor, robust, mörka mörka bär, choklad.
Pinot Noiren var en elegant historia. Mild och mjuk med härliga jordgubbstoner. Och minsann, kunde inte flera stycken finna doften av multnade löv när vi väl började prata om det. Detta var något helt annat än den Spätburgunder (som Pinot heter i Mosel) som jag genomled under en lång och gommuttorkande provning förra våren. För min otränade gomm kändes det mest otäckt, men resesällskapet Ulf Wagner smackade förtjust och sa att det var utomooordentligt bra. Han kunde nämligen, till skillnad från jag, förstå hur de här vinerna skulle smaka om några år. Det var därför han gick därifrån med några kartonger vin och jag med blotta förskräckelsen.

Så vilken slutsats vågar jag ha utan att hänga ut mitt ovetande. Mjuka amerikanska Pinoter (22261) som mognat på bara 2-3 år är riktigt trevliga, men knappast den enda druva jag kommer dricka i framtiden. En varning utfärdas mot ett annat Beringer Pinot (23031) som min hjältinna på bolaget förbjöd mig att köpa. Inte alls lika bra. Och efter en långa och tålamodskrävande provning av tanintunga Spätburgunder behöver man dricka en öl. Minst.

knäcker ägg i Helsingborg

Igår hälsade jag på mina vänner Kristina och Ted i Helsingborg. Vi var hungriga och Saltön skulle visas om 30 minuter men vi hann slänga ihop en riktigt god omelett.

För det här tricket krävs två stekpannor. Sätt på båda pannorna och klicka i smör. Varma pannor med smältande smör är alltid en god början. I den ena pannan läggs fem ihopvispade ägg med 1/2 dl mejeriprodukt i. I den andra pannan läggs finhackade bitar av god svamp. Kanske en bit ostronskivling?

Så omeletten stelnar sakta i ena pannan och svampen fräser i den andra. Tärna fetaost, avokado och sharonfrukt så länge. Häll den stekta svampen över omeletten och så på med fetaosten.

Skölj en påse bladspenat. Lägg en näve på omeletten och så på ett lock. Resten av spenaten hamnar i en salladsskål tillsammans med avokado och sharon. Och där har du det. Tjusig tjusig omelett och en underbart god sallad.

Alltså:
5 ägg
1/2 dl creme fraiche, mjölk eller annan mejeriigt.
smör
100 g god svamp
100 g fetaost
2 avokados
1 sharonfrukt
1 påse babyspenat

lördag, mars 05, 2005

vilken druva vinner?


Inspirerad av den upphausade stämmingen kring druvan Pinot Noir som skapats av filmen Sideways bestämde jag mig för att stanna till på Systembolaget vid Hansacompaniet. Jag skaffar ofta anledningar att handla där. De har bra personal och en underbar vinkällare. För ett tag sen gick jag in och impulsköpte en flaska sött franskt dessertvin från 1975. Min tanke var att om jag drabbades av en akut trettioårskris skulle den kanske kunde lindras något som jag drack ett vin som var lika gammalt.

Nå, den här gånget var jag på Pinotjakt. Tanken var att köpa en flaska Pinot och en Zinfandel från samma producent för att verkligen kunna visa på druvornas olikhet. Det är alltid svårt att veta vad man ska förvänta sig av en Pinot, men mogna jordgubbar är väl en säker, på gränsen till feg, gissning. Av Zinfandeln förväntar jag mig ett mörkt kryddigt kraftpaket. Vi får se. Vinerna, som kommer från Beringer, ska öppnas ikväll i ett studentkök i Lund.

Med tanke på förtjusningen i rösten på bolagets rödvinsansviga (vill ha det jobbet) när hon beskrev Pinot Noiren (22261) ser jag hemskt mycket fram emot att öppna flaskan. Undra om jag hittar den utlovade doften av multnande löv?

onsdag, mars 02, 2005

redaktör goes freelance

Nu är jag officiellt frilansare. Jag har flyttat in i en lokal vid Davidhallstorg i Malmö med alla mina kokböcker, anteckningar, dataprylar och tidningar. Här ska jag sitta och skriva om mat när jag inte belägrar mig hemma i köket och experimenterar fram skumma recept. Jag delar rum med en fotograf och en sex- och samlevnadsjournalist. Är det bara jag som genast tänker ordet matfotoporr? Nåväl.

tisdag, mars 01, 2005

olämplig sponsring

Fraiser presenteras av Lindemans
Visst känns det fel. Vi pratar trots allt om bröderna Crane som blir upprörda när någon beställer en flaska vit Zinfandel.