<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d8954844\x26blogName\x3dBrax+on+food\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dTAN\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://abrax.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dsv_SE\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://abrax.blogspot.com/\x26vt\x3d3251446694669132973', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

fredag, mars 31, 2006

avfirad

Kollegorna på Allt om Mat vet precis hur man firar av en matjournalist. Sparrisbukett, stor lunch och min favoritpryl från provköket - ett zestjärn.

i mitt arbetsrum bär jag på konstanta hungerkänslor

Jag sitter i redaktionens minsta rum, populärt kallad spårvagnen. Den ligger precis bredvid provköket vilket fört med sig att jag gått upp fyra kilo sedan jag började på Allt om Mat. (Håll utkik efter det framtida blogginlägget ”mirakelbanta med Alice” vars enda råd för viktnedgång är sluta jobba för Allt om Mat.) Jag har aldrig i mitt liv ätit så många tårtor, bakelser och glassar. Jag håller fortfarande tummarna för att det senaste muffinsreceptet ska anses misslyckat och lagas om av provköket ytterligare en gång innan jag går hem idag.

Köksfläkten förmår inte alls absorbera alla dofterna från provköket, istället tillåts de fylla mitt arbetsrum och förvandlar mig till en mänsklig variant av Pavlovs hundar. Kvart över elva, lika tidtabellstroget som tåget, sticker jag varje dag in huvudet i provköket och frågar
– Jo, jag undrar liksom, blir det någon mat idag?
Och nästan lika ofta får jag ett smått moderligt leende från Cissi eller Kristina följt av ett
– Ja, idag provar vi fem olika rätter med hummer och en påskbuffé.
Men alla dagar är inte lika nyttiga. Det har hänt att jag varit tvungen att leva av varuprover på mjukost (nej nu ljuger jag, då gick jag ut och köpte sushi) eller nylanserad micromat. Idag känner jag mig lugn. Det har utlovats en avskedslunch och jag vet att jag är inbjuden. Jag fortsätter att skriva på mina jordgubbsrecept medan jag nynnar på ”New York, New York”.

Foto: De ratade bilderna till mitt elevpressleg.

torsdag, mars 30, 2006

GB:förvandlingen

Varje gång min hjärna ska processa orden ”Kaffe och kaka” läser jag ”Kafka” istället. Det kan ha att göra med fenomenet att Bkasotvsodnrnig sknaar bydetslee, eller så beror det på att min lägenhetskompis för några år sedan började referera till Kaffefilter med ordet ”Kafkafiltar” och jag sedan dess inte kunnat låta bli att korrigera texten på paket som oförsiktigt lämnats i min närhet.
Gästbloggare: David Bengtsson återfinns på Lunds universitet och är en av få doktorander som kan skapa filosofi av pepparkaksdeg
Foto: Åsa Dahlgren

tisdag, mars 28, 2006

danska på svenska

I morse låg den där på köksbordet, danska Bonnier Publications nyöversatta mattidning Bättre mat. Framsidan är inte ett dugg snygg, men innehållet är betydligt bättre. Med risk att bli skinnad av hela Allt om Mat:s layout-avdelning så tilltalas jag, som "30-åring", mer av den här layouten än av Allt om Mat:s. Fast Laga Lätt och Elle mat&vin är fortfarande absolut snyggast. Och Gourmet är snygg bortom tävlan. Jonas Mattsson på Cap&Design är snäppet mer negativ och gör en analys under den vansinnigt fynda rubriken Bättre mat i sämre form. Chefredaktören för den danska, norska och svenska utgåvan heter Chanet Deleuran och hon intervjuas i Dagens Media. Här framställs Bättre Mat som ett komplement till Allt om Mat och Laga Lätt. Och jag som trodde att de var konkurrenter. Antar att det beror på vilket perspektiv man tittar från.

Imponerande
Gert Klötzke i expertpanelen
Smakpanelen
Symboler vid recepten
Månadens råvaror s 14-15
Bilder på förpackningar/råvaror s 34-38
Kockskolan s 53-68. De kan säkert ge ut böcker på det temat på sikt.

Mindre imponerande
Alla slarvfelen och inkonsekvenser
Att ett stort rosa band på omslaget döljer del av rubrikerna
De fegt layoutade plocksidorna s 24-25
De grå hinnan som ligger över många matbilder exv. s 46-49, 70-73
Att svenska redaktören Anne-Charlotte Eriksson inte nämns någonstans utom i en byline.
Alla bylines är pyttesmå, vissa är så små att jag inte ens hittar dem...
Tidningen känns opersonlig när jag inte vet vilka som gör den.

måndag, mars 27, 2006

hektisk vecka

Fem dagar kvar på Allt om Mat. Söndag och måndag blir frilansande och på tisdag börjar jag på Tasteline. Inte undra på att jag känner mig konstant stressad.

torsdag, mars 23, 2006

stockholmare med tid över?

Arla söker smakbedömare som två timmar i veckan ska prova nya produkter i en lokal på Kungsholmen. Men du får inte vara för ung eller för gammal. Mellan åldrarna 20 och 50 har vi tydligen de bästa smaklökarna. Eller de mest kommersiella?

små salta smakexplosioner

Just när saltrapporterna börjar dugga tätt i media lanserar Arla ett nytt bregott med havssalt. Krispiga flingor av havssalt knastrar mot tänderna och släpper loss små salta smakexplosioner. Tack Arla för att det blev något gott och inte bara ytterligare en lightyoghurt. Det var modigt.
  • Bregott har funnits sedan 1969.
  • Den nya smaken släpps lagom till 1:a maj.
  • Bregott med havssalt innehåller 2% salt mot 1,2% i den vanliga och 1,8% i extrasaltat.
  • Mitt kylskåp innehåller alltid en liten ask med Bregott ekologisk. Funkar både på mackan, i stekpannan och i kakorna.

tisdag, mars 21, 2006

ljuva hotellmorgon

Hotell brukar ha väldigt dålig beläggning natten mellan söndag och måndag när det blir ett glapp mellan helggästen och affärsresenären. Vid Mariatorget i Stockholm ligger Rival, deras lösning på problemet heter Helglyx på hemmaplan.
Boka ett rum och dyk upp på söndagseftermiddagen lagom till brunch. En DJ spelar soulmusik samtidigt som du dricker smoothies, knaprar på Johan Sörbergs bröd och bygger torn av franska våfflor. Något däst drar du dig tillbaka till ditt rum, sover natten igenom, vaknar utvilad och börjar den annars så grå måndagsmorgonen med hotellets frukostbuffé. Ingen trängselavgift och nära till tunnelbanan. Låter strålande för småbarnsföräldrar, förutsatt att morfar och farfar kan sitta barnvakt över natt och lämna på dagis. Men jag har inga barn, bor dessutom i närheten och lägger hellre de 1490 kronor som det kostar för två på en middag på Mistral.

måndag, mars 20, 2006

mitt redigerade liv

Oh, jag älskar redigerare. Jag har just fått tillbaka en text och tittar fascinerat på smörjan jag skrivit. Fåniga uttryck som "respektive par" har redigerats till ett vi. Onödiga bisatser har strukits. Uppfordrande frågor i marginalen som "Vad äter de?!" får mig att skamset komplettera mina meningar. Texten blir genast ofantligt mycket bättre och jag blir lycklig.

fredag, mars 17, 2006

grön öl

Idag är det St:Patricks day. Var någonstans i Stockholm jag kan få tag på en grönfärgad guinness?

torsdag, mars 16, 2006

det är gott att vänta

Hälsingborg var synnerligen prisvärt, 355 kronor för tre rätter och knappt 200 kronor för ett vinpaket är svårslaget. Att vi fick vänta en timme på att vårt bord skulle bli ledigt kompenserades av så mycket Bollinger och brutalt goda ostron att jag gärna suttit kvar i barens mjuka fåtöljer resten av kvällen. Och brasan! Den sprakade och värmde och jag vill tillbaka nu. Borde kanske nämna maten också... Rökt lammentrecote med gröna ärtor med ljuvligt. Varken ankan med puy-linser eller blåbärssandwichen kom upp i samma höjder. Men bäst av allt var servicen - personlig och bedårande, även om vi möttes av ett "hej, har ni bokat bord?" i dörren.

onsdag, mars 15, 2006

äntligen

Och nu mot Hälsingborg.

look chark


Äntligen ska ekologiskt kött bli lockvara i butikerna. Ica, Coop och Axfood drar igång en kampanj för ekologiskt kött under hösten och nästa vinter i samarbete med Scan Foods och föreningen Ekokött. Nu kanske vi äntligen kommer upp i sådana volymer att köttet blir prisvärt. Ibland undrar jag vem som betalar fantasipriserna för krav-kött? Det är ju knappast så att bonden får mycket mer betalt för sitt kött bara för att det är ekologiskt.

bättre mat?


Nu får Sverige en till mattidning. Undra om vi på sikt får lika många titlar som dam- eller inredningstidningssegmentet har? Mat tycks ju fortfarande stavas med stort m. Den här gången är det Bonnier som skapar internkonkurrens via sitt danska förlag med titeln Bättre Mat – gott och enkelt varje dag. Tidningen är till stor del översatt från den danska mattidning Spis bedre och den svenske redaktörens största arbetsuppgift tycks vara att översätta 80 danska tidningssidor till svenska. Jag hoppas verkligen att det inte stämmer, men sådan var formuleringen i jobbannonsen.

Som redaktör ska du:

Hålla kontakt och samarbeta med den danska huvudredaktionen. Chefredaktören sitter i Köpenhamn.
Ansvara för att den danska produkten anpassas till svenska förhållanden.
Översätta tidningen från danska till svenska. Ca 80 sidor per nummer och 12 nummer per år.
Leverera ca 10 sidor svenskt material till tidningen i varje nummer.
Själv ansvara för att du har en ersättare/backup under din semester, om du blir sjuk eller under annan ledighet.
Du ska ha din egen arbetsplats i Sverige och kommer att jobba med Mac och programmet InDesign.

Framsidan ser väldigt naken ut, men tidningsinnehållet är snyggt med vackra bilder. Lite tanigt teckensnitt dock. Jag har självklart nappat och kommer inom kort få påsknumret, en stektermometer som ser ut som en mobiltelefon och en citrusrivare. Men hey Danmark, på svenska heter det cestjärn. Eller, precis som Olle säger, zestjärn.

måndag, mars 13, 2006

bokjakt


Nu när jag snart slutar på Allt om Mat påminns jag om allt jag bara har till låns; åtta Billybokhyllor packade med kokböcker, två matproffs i köket och omvandlingsguiderna från ICA provkök. Ser ni Matlagningstermer eller Mått för mat i ett antikvariat så köp dem till mig.

fredag, mars 10, 2006

kylskåpsporr

torsdag, mars 09, 2006

en kusin i tropikerna

Då och då reser min kusin Henrik iväg: på musikfestival i Afrika, till vänner i Japan, eller som nu på sin årliga resa till karnevalen på Trinidad.

Gästbloggare: Henrik Källson live från Trinidad
Maten här nere är väldigt speciell, man får i stort sett aldrig något kött som inte är tillagat med benet kvar. Det blir mycket friterad kyckling och kokade kötträtter.

Sen har de andra delikatesser som pigtail soup (med dumplings, alltså vatten och mjöl) och breadfruit (smakar nästan som potatis, gul i färgen), nån konstig kycklingfotsoppa som serveras i en mugg exempelvis efter festerna på morgonkvisten. Kycklingfötterna sticker upp ur muggen, ser lite lustigt ut... Vid den tiden på dygnet brukar det också finnas corn soup vilket blir mitt val.

Sen har jag ätit någon lustig grisfot chow mow, eller vad det heter. Det var det läskigaste jag ätit, blev bjuden på det hemma där jag bor så jag kunde inte riktigt tacka nej. Jag försökte så gott det gick att suga på isterbitarna, men magen höll på att vända sig så jag fick helt enkelt avbryta.

onsdag, mars 08, 2006

större!


Från senaste Allt om Mat.

chokladprovning light

Oh äntligen en opretentiös chokladprovning, var det första jag tänkte när jag öppnade provlådan och såg det silverglimmande pappret på Fazermint, lunchersättaren Kexchoklad och barndomsfavoriten Rigi. Men det blev mer en än mer faktaspäckat än rolig provning och jag antecknade krampaktigt för att samla in alla små kunskapskorn som Per-Olof Ståhl från CloettaFazer strödde ut.

Här punktas favoriterna upp:
* I London finns världens största kakaobörs.
* 40% av kakaoproduktionen sker på Elfenbenskusten, men granlandet Ghana har alltid bättre bönor, enligt Per-Olof. Kan detta bero på olika geologiska förhållande Sven?
* Trots att Brasilien är världens femte största kakaoproducent måste de importera kakao för att täcka konsumtionen.
* Ischoklad heter just så för att den suger energi när den smälter på tungan och får en kylande effekt på munnen.
* Cloettas kexchoklad doppas i en speciell choklad som inte används till något annat.

tisdag, mars 07, 2006

stjärnor saknas

Thörnströms kök och Leijontornet då, när får de en stjärna?
Just nu längtar jag mest efter Skandinavienguiden som nog dyker upp om tre år. Då kanske tom Oaxen får komma med. För visst är den restaurangen värd en resa.

stjärnföljetongen

Sverige har förlorat sin äldsta stjärna genom tappet av Wedholms Fisk.
I övrig har detta hänt:

Ny trestjärna:
La Pergola, Rom, Italien

Nya tvåstjärnor:
Senderens, Paris, Frankrike
Table de Joël Robuchon, Paris, Frankrike

Gått från två till en:
Ensemble, Köpenhamn, Danmark
Tour d’Argent, Paris, Frankrike
Thornton’s, Dublin, Irland
La Rive, Amsterdam, Holland

Från en stjärna till ingen i Norden:
Pierre André, Köpenhamn
Bon Lloc, Stockholm, Sverige (nedlagd)
Wedholms fisk, Stockholm, Sverige

Och därmed är ställningen i närområdet...

Två stjärnor:
Oslo: Bagatelle
Helsingfors: Chez dominique
Stockholm:Edsbacka Krog

En stjärna:
Köpenhamn: Ensemble (tappade en), Era Ora, Formel B, Godt, Kokkeriet (ny), Kommandanten, Kong Hans Kaelder, Noma, Rasmus Oubaek, The Paul,
Oslo: Le Canard, Spisestedet Feinschmecker, Statholdergaarden,
Helsingfors: G.W. Sundmans, George,
Stockholm: Fredsgatan 12, Lux Stockholm, Mistral, Operakällaren,
Göteborg: 28+, Basement, Fond, Sjömagasinet,

Bib (=bra mat till hyfsade priser):
Köpenhamn: Amalie, Famo (ny), Kanalen, Le Sommelier, Luns (ny), M/S Amerika
Oslo:restauranteik
Helsingfors: Lyon, Safka, Serata,
Stockholm: Bistro Edsbacka, Den Gyldene Freden, Fjäderholmarnas Krog, KB, Restaurangen, Rolfs kök (ny), Sjöpaviljongen
Göteborg: La Cucina Italiana, Tvåkanten

Sturehof i Stockholm har tappat sin Bib.

stjärna släckt

Guide Michelin släpper en ny guide 15 mars som ska täcka hela Europa. Är man stjärnfixad kan jag berätta att det inte tillkommit några på den svenska himlen. Däremot har Wedholms tappat sin. Är man som jag Göteborsfixad bläddrar man snabbt upp nöjestipsen (jo det finns sådana) för Sveriges framsida och noterar att 2006 är året när man ska festa på Dojan, Henriksberg och Casino Cosmopol.

stars and forks

Däcktillverkaren Michelin har gett ut reseguider sedan 1900. Idag avslöjar de vilkat etablissemang som belönats eller bestraffats med hjälp av stjärnor och gafflar.

måndag, mars 06, 2006

det händer bara i Götet

– Ställ dig vid Franks, sa de i taxiväxeln.
Jag ville inte låtsas som jag varit borta från stan alltför länge, så jag sa ja och la på. Sen tittade jag mig förvirrat runt på Göteborgs Centralstation.
– Vad är Franks, frågade jag David som bara klippte med sina långa ögonfransar och mumlade något om sin uppväxt i ostbyn Kvibille.
Franks visade sig vara korvmojen på hörnet vid den okontrollerbara taxikön på stationens framsida. Franks gör sin egen senap och tror att en frukost består av en halv special med bostongurka och coca cola.

söndag, mars 05, 2006

den nya Elle

Vad har Aftonbladet, Elle och Expressen gemensamt? Alla har en mattidning som heter Mat&Vin.

Vinlusen och jag tillbringade söndagskvällen med att dricka påste och bläddra i en gammal (aug/sep 2005) och den senaste (mars-maj 2006) Elle mat & vin (tidigare à la carte) för att se om vi förstod vad som hade gjorts om. Tidningen är snyggare. Ännu snyggare än förut. Framförallt plocksidorna, som är en direkt stöld från Olive. Och vilken tidning skulle inte vilja stjäla därifrån? Dessutom är tre jobb inköpta från Olive.

Mest fascinerande: värpredet (sid 20)
Minst aptitretande: det råa köttet (sid 51)
Det allra bästa: det instrumentella. Diskret så det nästan inte märks har redaktionen lagt in tillagningstid, maträtt och små rutor innehållandes fakta eller vintips.
Snyggast: Bilderna stylade av AD David Frenkiel.
Vi saknar: Flipp eller Flopp i köket
Vinvinkel: Lika många sidor vin som tidigare. Ia Orre rules, särskilt när hon skriver om vinhusens andraviner. Men är verkligen vinsidorna tjejigare?
Nysvenska: lajta (sid 68)
Världens äldsta lögn: Frukt är också godis (sid 71)

Form är vi inte så bra på, men läs gärna Jonas Mattssons utmärkta intervju för Cap&Design med AD David Frenkiel.

Och så till sist, Em&v delar ut guldvispar till förtjänstfulla etablissemang. Förra året hade de hittat pristagare utanför Stockholmsområdet, så inte i år. Varför det?

lördag, mars 04, 2006

skåpmat

Ibland skriver jag texter och sparar som drafts för att publicera dem några timmar senare när jag hunnit läsa igenom dem en gång till. Den här texten glömde jag bort och nu börjar den likna något man hittar längst bak i skafferiet:

DN:s krogkommision strimlade restaurangen The One. De kom, de åt och de gick därifrån grymt missnöjda. Efter att ha läst deras beskrivning kan jag förstå dem, men som stöd för restaurangen vill jag berätta att det inte var så dåligt när jag var där. Jag tror helt enkelt att restaurangen har gått ner på lågvarv eftersom de inte har några gäster. Under mitt besök var rådjuret vällagat, ostvagnen både välfylld och vältempurerad, drinkarna snygga och serveringen kompetent och personlig. Synd att (/om) det har vänt.

Jag är fortfarande väldigt svag för restaurangens koncept att utifrån en råvara låta kockarna laga det som passar för kvällen, men då ska det verkligen variera från dag till dag _och_ serveringspersonalen ska ha någon sorts koll på vilket humör kocken är på just den kvällen. Kom igen då, tanken är ju god! Leverera några bra rätter som dryper av matkreativitet så lovar jag att kommat tillbaka fler gånger.

fredag, mars 03, 2006

lådval

Bilderna föreställer från vänster: Ekolådans Grönsakslåda, Årstidernas stora fruktlåda respektive lantlåda.
Ekolådan eller Årstiderna? Det är det svåraste valet jag har att ta ställning till just nu i mitt bekväma och välordnade liv. Någonstans mumlar en röst om att jag borde skaffa ett nytt jobb också, men den rösten tystas snabbt när ännu en ekologiskt odlad körsbärstomat stoppas i munnen. Själv vet jag inte vilken låda som är bäst eftersom jag inte provat Ekolådan sen jag flyttat från Malmö, men min oerhört snygga, smarta och snabba gästbloggare har sett frågans allvar långt före mig och passat på att beställa både och.


Jag är förförd av Årstidernas fina trälådor. Av Stora fruktlådan som liksom svämmade över i överflöd. Av LantLådan, där det tronade en hel pumpa överst! KRAV-märkt dekadens och vardagslyx levererad direkt till dörren!

Så nu slits jag mellan mina två leverantörer. Det lutar åt Ekolådans Stora Grönsakslåda en gång i månaden, och sedan en Stor fruktlåda och en Lantlåda en gång i månaden. Jag tror det är den ultimata lösningen.


Snabb jämförelse mellan Årstidernas(Å) & Ekolådans(E)
baserad på hårda fakta och ihopsamlade åsikter
Förpackning: Å trälåda känns tjusigare än E pappkartong 1-0
Återvinning: båda tar lådorna i retur 1-1
Leveranskostnad: Å tar 35 kr per leverans oavsett mängd lådor och E tar inget alls. 0-1
Tilläggsvaror: Å har bara färdiga korgar, samt bröd. E har ett stort extrasortiment av torrvaror 0-1
Bröd: Å har ljuvligt danskt rågbröd som är betydligt bättre än Saltåkvarns ganska kompakt bröd som E erbjuder. 1-0
Kostnad: Å är billigare 1-0
Hemsida: Å har större budget och en snyggare sida 1-0
Sallad: Å har rucolasallad, E envisas med stora huvudsallader 1-0
Lokala producenter: Å har svenska produkter, men E har ännu fler 0-1
Grönsakslådorna: Å har alltid en bas av potatis och morötter medan E har en bredare bas 0-1
Singel i stan: Å har en singellåda med juicer och choklad blandat med nyttigheter. Hurra! 1-0
Personlig service: Å är en stor värsmord organisation. E service är väldigt personlig 0-1
För den obeslutsamme: Båda har en mixlåda som innehåller frukt och grönsaker. 1-1
För den modige: är Å's lantlåda det enda riktiga alternativiet 1-0

Dagens resultat: 9-7 till Årstiderna

Och ja, jag är fullt medveten om resultatet kan variera beroende på vilka frågor jag ställer så kom gärna med åsikter, frågor och egna resultat.

feberfeber

torsdag, mars 02, 2006

koka, inte tvätta

En av mina oerhört kompetenta kollegor på Allt om Mat:s provkök låter hälsa att det inte duger med 60° tvätt. 95° tvätt eller kokning är det som gäller om bakterierna ska dö. Allt annat är bara kosmetiskt. Nu vet vi!

Jag blir så vemodig när jag tänker på att jag inte kommer sitta mitt i all denna mat- och tidningskunskap i april. Å andra sidan fick jag just ett erbjudande om att baka kanelbullar i Svenska kyrkan i London en månad i sommar. Sånt får mig att le.

röd dag på spisen


Medsols med början i övre vänstra hörnet: tomatsoppa, zucchinibiffar och en disktrasa.

Och om någon tycker att det är oaptitligt med kokta disktrasor så tyck inte det. De drar på sig så oändligt mycket baciller att du inte vill ta i den med tång. Så koka dem eller byt till ny varje vecka.

onsdag, mars 01, 2006

sådana är männen

En man som vill äta hälsosamt till lunch väljer ofta stekt fisk.
ur Svensk Köttinformations senaste nyhetsbrev. Tanken är att mannen ska välja köttgryta istället. Det känns som om Svensk Fisk och Svensk Köttinformation har dragkamp om våra magar. När får jag äta mina rotfrukter?

det goda med det onda

I går var en både dålig och bra dag. Dålig för att jag måste vara utan min älskade men trasiga dator, pommac, i två veckor vilket tvingar mig att rucka på min vana att frukostblogga. Bra för att det gick att söka tröst på Brasserie Godot's coctailhour. Blott 69 kronor behövde vi betala mellan klockan 17-19 för drinkar med lockande namn som Drew Barrymore och French Liquorice. Just den sistnämnda var något av det godaste jag druckit. Kombinationer pernod, lime, mynta, hallon, sockerlag, tranbärsjuice och crème de framboise blev till en förtjusande fruktig lakritsbomb. Sen blev livet ännu bättre av att Apple släppte en ny Mac mini som jag genast köpte. Foto från Godot.

matfoto 2.0


Nu har vi haft fotokurs på jobbet och jag har lärt mig att jag ska överexponera mina bilder. Två hela steg! Åtminstone om jag ska hålla på och leka med korta skärpedjup och superstora bländaröppningar. Vår lärare, Petter Stahre, är oerhört kompetent och pedagogisk. Jag rekommenderar honom varmt.