<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://draft.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d8954844\x26blogName\x3dBrax+on+food\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dTAN\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://abrax.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dsv_SE\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://abrax.blogspot.com/\x26vt\x3d3202895312175566892', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

måndag, juni 26, 2006

världens mest beroendeframkallande sås

I onsdags skrev jag om mitt favoritrecept från Allt om Mat. Ett recept som för närvarande inte tycks ligga ute på webben någonstans, tills nu.

Vita harens chokladsås publicerades första gången i Allt om Mat på tidigt 70-tal. Jag vill passa på att prisa Astrid Abrahamsson för att hon såg till att svenska folket fick ta del av denna receptskatt.

Vita harens chokladsås
6 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl vispgrädde
100 g smör
1/2 krm salt
2 dl kakao (75 g)
1/2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
1. Blanda socker, mjölk, grädde, smör och salt i din största kastrull (minst 2 l).
2. Sjud sakta utan lock 1 timme tills det blir en tjock och ljust gyllene smet. Rör då och då så att det inte bränner vid eller kokar över.
3. Lyft kastrullen från värmen. Sikta ner kakaon och vispa såsen med elvis i 5 min. Blanda ner vaniljsockret.
4. Ät minst två stora skedar sås på raken. Häll upp såsen i små förpackningar och frys in. Vita Harens är nämnligen minst lika god att äta fryst som varm. Ät kall som godis, värm och ringla över färsk ananas, blanda med glass och glöm inte att koka mer sås innan den första satsen hunnit ta slut.