<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d8954844\x26blogName\x3dBrax+on+food\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dTAN\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://abrax.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dsv_SE\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://abrax.blogspot.com/\x26vt\x3d3202895312175566892', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

onsdag, januari 19, 2005

övar skånskan, men förstår inte allt

Fick en inbjudan till Skåneländska Gastronomiska Akademien. Mat på Årstiderna. Kockums festvåning. Ja tack!



Vilken mat! Först ett sillbord. Godare sill har jag inte ätit, och då är jag ändå upplärd under Bengt Pedersen. Det kan ha lite att göra med att jag blivit äldre och lärt mig uppskatta sill.
Sen kom brännesnudan, mina bordsgrannar fick bokstavera för den stackars göteborgskan. Simmig buljong med ett överflöd av rotfrukter och fettstinnt fläsk. Två rågade matskedar hackad persilja och en klick senap.
Till dessert Släbosnus. Jo, det är rättstavat. Kan enklast beskrivas som en äpplekaka som kan göras trots avsaknad av ugn på följande vis:

Grovt bröd rives och blandas med kakao och socker. Ett lager av detta lägges i en glasskål och ovanpå ett lager äppelmos samt några klickar sylt eller gelé. Så fortsätter man med flera lager tills skålen är fylld. Garneras med vispad vispgrädde.
Källa: SKGA