<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d8954844\x26blogName\x3dBrax+on+food\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dTAN\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://abrax.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dsv_SE\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://abrax.blogspot.com/\x26vt\x3d3202895312175566892', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

tisdag, maj 17, 2005

nu vaknar Sverige

Ibland, men inte ofta, ligger vi efter Finland i trender. I mobiltelefondesign, i gummistövelanvändning, i att förstå storheten av stormönstrade bomullstyger och i saltanvändning.

I Finland har man sedan 1994 särskilda märkningsregler för salt. Sedan den märkningen infördes har saltintaget i det närmaste halverats och det har haft en dramatisk effekt på den finländska folkhälsan med färre fall av högt blodtryck och därtill hörande sjukdomar.

Riksdagsledamoten Christer Winbäck (fp) väcker idag frågan om Sveriges saltanvändning. Och hoppas på en saltmärkning av livsmedel. Jag håller med honom helt, men undra helt stilla var alla märkningar på förpackningarna ska få plats när min falafel både är låg i salt och socker, utan konserveringsmedel, med lågt GI, KRAV-märkt, utan nötter och rättvisemärkt.